Hvor gammel er varmtvannsberederen din?

Vi bruker varmtvann med den største selvfølge, men legger du merke til små, irriterende endringer i varmtvannet ditt? Som for eksempel; bruker vannet i springen lang tid på å bli varmt eller går tanken din tom fortere enn tidligere? Visste du at varmtvannsberederen din har en begrenset levetid? Når var egentlig din varmtvannsbereder byttet sist?

En varmtvannsbereder holder i cirka 20 år, før den bør skiftes ut fordi pakninger kan ryke, og blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder. Ved å skifte ut den gamle berederen din til en, oppdatert og effektiv varmtvannsbereder gjør du et lurt valg for husstanden- og for lommeboken. Ta kontakt med oss i INNVA Rørservice for råd og veiledning om varmtvannsberedere.

Undersøk berederen din.

Uavhengig om du har ny eller gammel varmtvannsbereder, bør den sjekkes jevnlig for lekkasjer. Dette gjør du enkelt ved å sjekke under og rundt berederen for drypp og fuktige flekker. Ofte er eldre beredere montert i rom uten sluk som kott, skap eller kjellere.

Bør du bytte varmtvannsbereder?

Noen kontrollspørsmål du kan stille for om det er på tide å bytte varmtvannsberederen din er:

• Er berederen over 15 år?

• Blir vannet aldri varmt i springen?

• Går tanken raskere tom enn før?

• Lekker berederen?

• Føles tanken varm på utsiden? Hvis berederen er 20 år eller eldre, er varmtvannsberederen antagelig dårlig isolert og taper varme til omgivelsene. Dette kan sjekkes ved å legge hånden på berederen. Er den varm på utsiden betyr det at varmetapet er stort, og at det forbrukes mer strøm til varmtvann enn nødvendig. Da bør man vurdere å skifte til en ny varmtvannsbereder.

Hvis svaret er ja på flere av disse spørsmålene, er det lurt å skifte ut berederen før den gir helt opp,

Hvor varmtvannsberederen din er plassert, kan også være avgjørende for hvor viktig det er for deg å bytte. Det aller beste er om varmtvannsberederen står i et våtrom med membran, eller nær et sluk. Skjulte varmtvannstanker kan rekke å gjøre stor skade før du oppdager det.

Du kan spare penger på å skifte tank.

En ny og effektiv varmtvannsbereder koster penger, men kan også spare deg for flere tusen kroner i strøm over tid. Strøm koster penger og etter oppvarming av huset utgjør varmtvannet den største strømslukeren i husstanden. Faktisk så mye som ca 20% av strømregningen din.

Hvor mye du kan spare, kommer an på hvor mye vann du bruker i boligen din. Storforbrukere av varmtvann vil spare mer på å bytte, enn dem som ikke bruker like mye. De nye berederne er bedre isolert og taper derfor mindre varme. Undersøkelser viser at en familie kan spare opp til 50% i varmetap ved å skifte til en ny og mer effektiv modell. Nye varmtvannsberedere slipper fra seg mindre varme.

Planlegg godt ved bytte av varmtvannsbereder - spør gjerne en autorisert rørlegger.

Det er mange ulike typer og varianter av varmtvannsberedere på markedet og det er viktig å finne berederen som er best tilpasset ditt hus og din familie.

Positive punkter å merke seg ved skifte eller nyinnstallering av bereder er:

  • Nye beredere har stort sett samme størrelse som de gamle. Det gjør det enkelt å bytte til ny bereder.
  • Høyde fra gulv til rør-anslutninger er ofte såpass like at dette er enkelt å tilpasse.
  • Skumisolerte varmtvannsberedere gir energisparing.
  • Ofte har berederene en garanti på innertanken hvis installasjonen er gjennomført av autorisert rørlegger.

Spørsmål som plassering av berederen, isolasjon, kapasitet og montering kommer opp under planleggingen. Ta kontakt med oss i INNVA Rørservice under planleggingen for god veiledning og montering av ny varmtvannsbereder.